علت سردی پا چیست؟ 7 دلیل رایج که باید جدی بگیرید
What is the cause of cold feet? 7 common reasons you should take seriously
بسیاری از افراد در مقطعی از زندگی خود با مشکل سردی پا مواجه می شوند. برخی از علل این مشکل موقتی و بی ضرر هستند، اما برخی از آنها می توانند نشان دهنده یک بیماری جدی باشند. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که با وجود پوشیدن یک جفت جوراب پشمی ضخیم همچنان از سردی پاهایتان شکایت دارید. علت سرد شدن پا یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از افراد با آن روبرو میشوند.
این مشکل میتواند در هر سنی و در هر فصلی اتفاق بیفتد و ممکن است به صورت موقت یا مزمن باشد. در این مقاله از سلام یار، به بررسی علل سرد شدن پا میپردازیم و تلاش میکنیم تا به طور کامل و دقیق این مشکل را توضیح دهیم.
علت سردی پا چیست؟
علت سرد شدن پا میتواند به دلایل مختلفی باشد. یکی از این علل میتواند نقص در عرضه خون به پاها باشد. در برخی از موارد، عروق خونی که خون را به پاها منتقل میکنند، ممکن است دچار مشکل شوند و باعث کاهش جریان خون به پاها شوند. این موضوع میتواند باعث سرد شدن پاها شود. سرد پا یکی از واکنش های طبیعی بدن به هوای سرد است.
هنگامی که بدن وارد یک محیط سرد می شود، رگ های خونی اندام ها از جمله دست ها و پاها منقبض می شوند. این امر باعث کاهش جریان خون در این نواحی می شود تا میزان گرمای خارج شده از بدن کاهش یابد. با این حال، سردی پا می تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد.
عوامل تاثیرگذار بر سرد شدن پا
عوامل دیگری نیز میتوانند در سرد شدن پا تأثیرگذار باشند. برای مثال، بیماریهای مربوط به سیستم عصبی میتوانند باعث اختلال در حس پاها شوند و باعث سرد شدن آنها شوند. همچنین، بیماریهای مربوط به گردش خون نیز میتوانند عامل سرد شدن پاها باشند. در هوای سرد و یا در معرض آب سرد قرار گرفتن، میتواند باعث سرد شدن پاها شود. همچنین، استفاده از کفشهای نامناسب و یا بیتوجهی به حفظ گرمای پاها نیز میتواند عامل سرد شدن آنها باشد.
استرس یا اضطراب شدید
گاهی اوقات استرس یا اضطراب می تواند دلیل سردی پا باشد. پمپاژ آدرنالین به جریان خون یکی از پاسخ های طبیعی بدن به استرس است. آدرنالین باعث انقباض رگ های خونی در اندام ها و کاهش جریان خون در پاها می شود. هدف از این کار ذخیره انرژی است تا بدن بتواند برای هر آسیبی که ممکن است در اثر شرایط استرس زا رخ دهد آماده باشد.
دنیای مدرن پر از عوامل استرس زا است، اما بسیاری از آنها تأثیر فوری بر بدن ندارند. بنابراین اگر واکنشهای محافظتی دستها و پاها را سرد نگه دارند، ممکن است آسیب بیشتری نسبت به فایده داشته باشند. در این موارد، کاهش استرس و تنش می تواند به کنترل علائم آزاردهنده کمک کند.
گردش خون ضعیف
مشکلات گردش خون یکی از شایع ترین دلایل سردی پا است. افرادی که گردش خون ضعیفی دارند اغلب در رساندن خون گرم کافی به اندام های خود مشکل دارند و ممکن است از سردی دست ها و پاها شکایت کنند. بی حسی، گزگز و درد از دیگر علائم گردش خون ضعیف است. گردش خون ضعیف می تواند دلایل مختلفی داشته باشد.
یک سبک زندگی کم تحرک یا نشستن طولانی مدت پشت میز ممکن است گردش خون در پاها را کاهش داده و باعث سرد شدن آنها شود. سیگار کشیدن همچنین میتواند رسیدن خون به قسمتهای مختلف بدن را دشوارتر کند، بنابراین افراد سیگاری بیشتر از دیگران پاهایشان سرد است. در برخی موارد، کلسترول بالا دلیل سردی پا است. زیرا این ماده باعث تشکیل پلاک در داخل رگ ها و کاهش گردش خون در پاها می شود.
علاوه بر این، برخی از بیماری های قلبی می تواند به سردی پا مربوط باشد. درمان این مشکلات اساسی برای جلوگیری از عوارض ناشی از گردش خون ضعیف بسیار مهم است. به عنوان مثال، از آنجایی که گردش خون ضعیف می تواند در بهبود زخم اختلال ایجاد کند، ممکن است در برخی موارد منجر به عفونت شدید مانند قانقاریا شود.
کم خونی
کم خونی متوسط تا شدید یکی از دلایل سردی پا است. در کم خونی، تعداد گلبول های قرمز یا سطح هموگلوبین (پروتئین موجود در گلبول های قرمز که حامل اکسیژن است) کم است. شواهد نشان می دهد که کم خونی می تواند باعث خستگی شدید، مشکلات تنفسی، سردرد، سرگیجه و سردی دست و پا شود.
کمبود آهن شایع ترین علت کم خونی است. این مشکل زمانی رخ می دهد که بدن شما آهن کافی برای ساخت هموگلوبین و گلبول های قرمز ندارد. این نوع کمخونی معمولاً به تغییرات رژیم غذایی و مکملهای آهن خوراکی پاسخ میدهد، اما گاهی اوقات ممکن است به آهن داخل وریدی نیاز باشد.
کم خونی علل دیگری نیز دارد، از جمله بیماری های مزمن مانند سرطان، کمبود فولات (ویتامین B9) و ویتامین B12 و از دست دادن خون. خوشبختانه، آزمایش خون به راحتی می تواند علت کم خونی را شناسایی کند.
اختلالات عصبی
علاوه بر نوروپاتی دیابتی، سایر اختلالات عصبی نیز ممکن است به سردی پا کمک کنند. آسیب عصبی می تواند در نتیجه ضربه یا آسیب مانند سرمازدگی شدید یا به دلیل یک بیماری زمینه ای مانند بیماری کبدی، بیماری کلیوی یا عفونت رخ دهد. اختلالات عصبی معمولاً با علائم دیگری مانند بی حسی و گزگز همراه است.
کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید یک بیماری شایع است که در آن تولید هورمون تیروئید کاهش می یابد. کاهش هورمون تیروئید بر متابولیسم تأثیر می گذارد که در تنظیم گردش خون، ضربان قلب و دمای بدن نقش دارد. به همین دلیل، افراد مبتلا به کم کاری تیروئید اغلب به سرما حساس هستند. همچنین ممکن است علائم دیگری مانند خستگی، یبوست، افزایش وزن و مشکلات حافظه را تجربه کنند.
بیماری های خود ایمنی و اختلالات غده هیپوفیز در کم کاری تیروئید نقش دارند. اندازه گیری این بیماری با اندازه گیری هورمون محرک تیروئید (TSH) در خون شناسایی میشود. درمان معمولاً شامل مصرف داروهایی است که سطح هورمون تیروئید را در خون افزایش میدهند.
دیابت
افراد مبتلا به دیابت ممکن است در معرض خطر ابتلا به مشکلات گردش خون مانند سردی پاها یا دست ها باشند. قند خون بالا برای مدت طولانی می تواند منجر به باریک شدن رگ های خونی و کاهش خون رسانی به بافت ها شود که ممکن است علت سردی پا باشد. در برخی افراد، دیابت باعث نوروپاتی محیطی می شود که نوعی آسیب عصبی است.
آسیب عصبی ناشی از دیابت معمولا در افرادی رخ می دهد که بیماری آنها به خوبی کنترل نشده است. سایر علائم آسیب عصبی شامل گزگز و بی حسی در پاها است که ممکن است در شب بدتر شود.
بیماری رینود
پدیده رینود یا بیماری رینود مشکلی است که رنگ اندام ها را در پاسخ به محرک هایی مانند سرما یا استرس تغییر می دهد.
در پاها، علائم این بیماری شامل موارد زیر است:
- تغییر رنگ انگشتان پا به سفید، آبی یا قرمز
- درد و گزگز
- بیهوشی
- احساس سرما
این علائم معمولاً به طور مکرر ظاهر می شوند و ناپدید می شوند. گاهی اوقات پدیده رینود نشانه بیماری دیگری مانند روماتیسم است.
سایر عوامل مرتبط با رینود شامل موارد زیر است:
- آترواسکلروز
- اختلالات خونی
- بیماری برگر (التهاب عروق خونی کوچک و متوسط در دست و پا)
- سندرم شوگرن (یک بیماری خود ایمنی که باعث درد مفاصل، خشکی دهان، خشکی چشم و سایر علائم می شود)
- بیماری تیروئید
- فشار خون ریوی (افزایش فشار خون در شریان ریوی که می تواند منجر به نارسایی قلبی شود)
- مصرف برخی داروها مانند داروهای ضد بارداری، داروهای ضد حساسیت بدون نسخه و داروهای حاوی ارگوتامین (داروهای میگرن)
اگر علائم بیماری رینود را در انگشتان دست یا پا مشاهده کردید، برای تعیین علت به پزشک مراجعه کنید. اجتناب از محرک ها می تواند به پیشگیری از علائم رینود کمک کند، اما در برخی موارد ممکن است به دارو نیاز داشته باشید.
درمان های خانگی برای سرماخوردگی پا است؟
همکاری با پزشک خود برای تشخیص علت اصلی سردی پا بهترین کاری است که می توانید برای جلوگیری از بروز این مشکل انجام دهید. با این حال، برخی از درمانهای خانگی میتوانند به گرم کردن پاها و کاهش مشکلات کمک کنند.
حرکت
حرکت منظم، به عنوان مثال ایستادن در فواصل منظم، ممکن است به درمان سرماخوردگی پا کمک کند. زیرا خون را در پاها به گردش در می آورد و بدن را گرم می کند. افرادی که به دلیل شغلشان سبک زندگی کم تحرکی دارند احتمالاً از این راه حل سود می برند.
پوشیدن جوراب و دمپایی
استفاده از جوراب گرم یا دمپایی فرش شده برای افرادی که از سردی پا رنج می برند، مهم است، به خصوص اگر کف به اندازه کافی گرم نباشد.
پاهای خود را بشویید
یکی از سریع ترین راه حل ها قرار دادن پاها در آب گرم است. وان یا لگن را با آب گرم پر کنید و پاهای خود را به مدت 10 تا 15 دقیقه در آن قرار دهید. افراد مبتلا به آسیب عصبی ناشی از دیابت نباید از آب داغ برای گرم کردن پاهای خود استفاده کنند، زیرا ممکن است نتوانند دمای آب را تشخیص دهند و در نتیجه به طور تصادفی خود را بسوزانند.
پد گرمکن یا بطری آب گرم
کسانی که به دلیل سردی پاهایشان مشکل خواب دارند، می توانند هنگام خواب یک پد گرمکن یا بطری آب گرم را دور پای خود قرار دهند. پدهای حرارتی نیز گزینه خوبی برای تسکین دردهای عضلانی ناشی از ایستادن طولانی مدت هستند.
چه زمانی باید برای یافتن علت سردی پا به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر مکرراً یا بدون دلیل ظاهری دچار سردی پا می شوید، در مورد علل احتمالی با پزشک خود صحبت کنید. همچنین در مواردی که سردی پا با علائم زیر همراه است، باید به پزشک مراجعه کنید:
- خستگی
کاهش یا افزایش وزن ناخواسته
- تب
- درد شدید مفصل
- وجود زخم هایی در انگشتان دست که زمان زیادی برای التیام آنها نیاز است
- تغییرات پوستی مانند بثورات پوستی یا ضخیم شدن پوست
- سردی یکی از پاها (ممکن است نشانه بیماری شریانی باشد)
اگر پاها از داخل سرد هستند اما در لمس متوجه سرد بودن آنها نمیشوید، حتماً به پزشک مراجعه کنید، زیرا این علامت ممکن است نشانه آسیب عصبی یا بیماریهای عصبی باشد.
چگونه پزشک علت سرد شدن پا را شناسایی و درمان میکند؟
پزشک برای تعیین علت سرد شدن پا، معاینهی بدنی انجام میدهد و شناسایی پزشکی شخصی و خانوادگی شما را بررسی میکند. بهعلاوه، ممکن است برای تشخیص بیماریهای زمینهای از آزمایش خون کمخونی استفاده شود. درمان سردی پا به علت بروز آن پیام می دهد. گاهی اوقات از مصرف داروها کمککننده است، اما در مواردی برای کنترل بیماریهای زمینهای به تغییر سبک زندگی و دردرمانی نیاز است.
کلام پایانی
در نهایت، برخی از افراد ممکن است به صورت طبیعی دارای دمای پایینی باشند که باعث سرد شدن پاها شود. این افراد معمولاً به عنوان “اشخاص سرد” شناخته میشوند و نیاز به توجه ویژهای به حفظ گرمای پاها دارند. در این مقاله، علت سرد شدن پا را به طور کامل بررسی کردیم و به عوامل مختلفی که ممکن است در این مشکل تأثیرگذار باشند، اشاره کردیم.
همچنین، ویژگیهای این مشکل را نیز توضیح دادیم. امیدواریم که این مقاله از بخش سبک زندگی مجله سلام یاربه شما کمک کند تا بهتر بتوانید با سرد شدن پاها مقابله کنید و راههای مناسبی برای حفظ گرمای آنها پیدا کنید.
باسلام خدمت تمامی دست اندرکاران این مجموعه خبری،من ۱۰سال که ازدواج کردم،در همین نوشته جا داره واقعا از همسرم بی نهایت سپاسگزاری کنم خانوم ها و دخترای عزیز اصلا درست نیست حتی اگر به بالاترین ارگاسم رسیده باشین و بقیه نوشته رو در ی دیدگاه اجازه داشته باشم می فرستم