غده تیروئید چیست و علائم و درمان آن چگونه است
غده تیروئید در قسمت جلوی گردن قرار دارد . غده ای ، پروانه ای شکل است و در اطراف بادگیر یا نای پیچیده می شود . دو بال یا لوب در دو طرف پل بافتی به اسم isthmus به یکدیگر وصل می شوند که از قسمت جلوی نای عبور می کنند .
گره های تیروئید ممکن است در هر قسمتی از غده رخ دهد و بعضی از گره ها را می توان به راحتی احساس کرد . برخی نیز ممکن است در اعماق بافت تیروئید پنهان شوند یا در پشت غده و جایی که لمس آن مشکل است قرار داشته باشند .
اطلاعاتی در مورد گره های تیروئید
گره های تیروئید از شایع ترین مشکلات غدد درون ریز در ایالات متحده است . اکثر گره های تیروئید باعث بروز علائم یا نشانه ای نمی شوند .
علائم این بیماری به این شکل است :
هورمون بیش از حد تیروئید ( پرکاری تیروئید ) چند نفر از افراد مبتلا به گره های تیروئید درد در محل گره که می تواند به گوش یا فک نیز منتقل شود را گزارش داده اند .
اگر گره بسیار بزرگ باشد ، می تواند با فشردن مری ( لوله اتصال دهنده دهان به معده ) در بلع مشکل ایجاد کرده یا تنگی نفس ایجاد کند . به ندرت پیش آمده که فرد مبتلا به گره های تیروئید به دلیل فشرده شدن حنجره ( جعبه صوتی ) با مشکل صحبت کنند . اکثر گره های تیروئید خوش خیم هستند .
گره های تیروئید بیشتر در مردان و در موارد حاد باعث ابتلا به سرطان می شوند . بدخیم ترین سرطان های تیروئید در افراد مسن دیده می شود . بیشتر سرطان های تیروئید در سنین 20 تا 50 سالگی مشاهده می شوند .
قرار گرفتن در معرض پرتو درمانی احتمال ابتلا به یک گره سرطانی را افزایش می دهد . احتمال سرطانی بودن یک گره بیش از چند گره است . احتمال سرطانی بودن گره ای که در تیروئیدی با عملکرد طبیعی ایجاد می شود ، بیشتر از تیروئید دارای مشکل است . تشخیص سرطان تیروئید از طریق سونوگرافی و اسکن رادیونوکلئید انجام می شود .
اما بهترین روش ، آسپیراسیون سوزن عمیق (FNA) است . مشکلات FNA مربوط به تشخیص نادرست یا تعبیرهای غیر تشخیصی از آسپیرات است . گره های پرکار نیاز به درمانی دارند که با هدف کنترل علائم و نشانه های پرکاری تیروئید انجام شود . گره های سرطانی و مشکوک به سرطان باید از بین بروند ، بقیه گره ها نیز نیاز به بررسی مداوم دارند .
هورمون تیروئید چیست و چه کاری انجام می دهد ؟
تیروئید برای ساخت هورمون های خود از ید ( ماده معدنی موجود در برخی غذاها ) و نمک یددار استفاده می کند . دو هورمون مهم تیروئید ، تیروکسین (T4) و تریودوتیرونین (T3) هستند . هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) ، که توسط غده هیپوفیز تولید می شود ، برای تحریک تولید هورمون توسط غده تیروئید عمل می کند .
غده تیروئید باعث ایجاد هورمون کلسی تونین ، که در متابولیسم کلسیم دخیل است و سلول های استخوانی را برای افزودن کلسیم به استخوان درگیر می کند ، نیز می شود . غده تیروئید توسط غده هیپوفیز و هیپوتالاموس کنترل میشود . این غدد بیماری ها و شرایط عملکرد تیروئید را تحت تأثیر قرار می دهند و این باعث ایجاد مشکلات تیروئید می شود .
گواتر چیست ؟
گواتر غده تیروئید بزرگ شده است و شرایط متعددی ، از جمله کم کاری تیروئید ، پرکاری تیروئید ، مصرف بیش از حد ید یا تومورهای تیروئید می تواند به گواتر منجر شود . گواتر یک یافته غیر اختصاصی است که انجام ارزیابی پزشکی را ضروری می کند .
از کجا بفهمیم دچار گره های تیروئید هستیم ؟
بیشتر گره های تیروئید هیچ علامتی ایجاد نمی کنند . اما اگر چندین گره یا گره بزرگ دارید ، می توانید آن ها را ببینید .
اگرچه نادر است اما گره ها می توانند بر روی سایر ساختارهای گردن فشار وارد کرده و علائمی از جمله موارد زیر را ایجاد کنند :
- در بلع یا تنفس مشکل ایجاد می کند .
- تغییر یا گرفتگی صدا درد در گردن گواتر ( بزرگ شدن غده تیروئید )
- گره های تیروئید با عملکرد بالا می تواند منجر به تولید بیش از حد هورمون های تیروئید که به پرکاری تیروئید معروف است ، شود .
علائم کم کاری تیروئید :
- احساس خستگی دوره های قاعدگی مکرر
- احساس سنگینی
- فراموشی
- افزایش وزن
- خشکی پوست و مو و ریزش مو
- صدای خشن
- مشکل در مواجهه با سرما و ضعف تحریک پذیری
- یبوست
- افسردگی
- ورم عمومی
علائم پرکاری تیروئید :
- تحریک پذیری
- عصبی بودن
- ضعف و لرزش عضلات
- تاخیر در دوره قاعدگی
- کاهش وزن
- مشکل در خوابیدن
- بزرگ شدن غده تیروئید
- مشکلات بینایی یا سوزش چشم و حساسیت به گرما ( مشکل در مواجهه با گرما )
- افزایش یا کاهش اشتها
- تنگی نفس
- خارش پوست
- نازک شدن موها
- التهاب پوست ( قرمزی ناگهانی صورت ، گردن یا قفسه سینه فوقانی )
- تپش قلب
گره های تیروئید ممکن است با سطح پایین هورمون تیروئید یا کم کاری تیروئید همراه باشند .
عوامل خطر برای ایجاد گره های تیروئید :
- سابقه خانوادگی ، داشتن والدین یا خواهر و برادرانی که به گره های تیروئید یا تیروئید یا سایر سرطان های غدد درون ریز مبتلا شده اند ، احتمال ابتلا به ندول ها را افزایش می دهد .
- افزایش سن ، احتمال بروز ندول ها افزایش می یابد .
- جنسیت ، زنان نسبت به مردان بیشتر به گره های تیروئید مبتلا می شوند .
- قرار گرفتن در معرض پرتودرمانی ، سابقه قرار گرفتن در معرض پرتونگاری در ناحیه سر و گردن ( اقدامات درمانی ، نه روش های تشخیصی ، مانند سی تی اسکن ) خطر ابتلا به گره را افزایش می دهد .
عوامل خطر برای ایجاد ندول های سرطانی تیروئید :
- سابقه خانوادگی سرطان تیروئید
- گره ای که سخت است یا به ساختار مجاور چسبیده است .
- جنسیت مرد
- سن کمتر از 20 سال و بالای 70 سال
- قرار گرفتن در معرض تشعشع :
پرتوهای یونیزاسیون با افزایش کمی خطر ابتلا به سرطان تیروئید همراه است . خطر بسیار اندک است و میزان قرار گرفتن در معرض اشعه روزمره باید از قدرت اشعه ایکس بیشتر باشد . به طور معمول بین قرار گرفتن در معرض پرتونگاری و پیشرفت سرطان تیروئید 5 سال یا بیشتر تاخیر وجود دارد .
بین دهه های 1920 تا 1950 از تابش برای درمان برخی از مشکلات سر و گردن ، مانند تورم لوزه ، شرایط خاص پوست ( مانند آکنه شدید ) و سینوزیت استفاده می شد .
آزمایشاتی در مورد احتمال ابتلا به سرطان تیروئید به دلیل قرار گرفتن در معرض اشعه در ایالات متحده انجام شده است . این مطالعات اپیدمیولوژیک مشخص کرد که آزمایش های هسته ای احتمالاً در طی دهه های آینده تعداد سرطان های تیروئید در آمریکایی ها را افزایش می دهد . با این حال ، خطرات برای آن دسته از بیمارانی که سال ها در نزدیکی سایت های آزمایش زندگی می کنند ، بیشتر است .
با وجود خطرات ، سرطان تیروئید هنوز هم نسبتاً نادر و معمولاً بسیار قابل درمان است . انواع ارثی سرطان تیروئید بسیار نادر است . یک نوع سرطان تیروئید که ممکن است پیوند ژنتیکی بالاتری داشته باشد ، سرطان تیروئید مدولاری نامیده می شود . تقریباً فقط 3٪ از کل سرطان های تیروئید سرطان گره تیروئید هستند و از این تعداد ، کمتر از نیمی از آن ها وراثتی هستند .
چه مواردی باعث ایجاد گره های تیروئید می شود ؟
گره های تیروئید ممکن است یک یا چند عدد باشند :
- غده تیروئید که حاوی چندین گره است و به آن گواتر مولتی مدولار گفته می شود .
- اگر گره پر از مایع یا خون شود ، به آن کیست تیروئید گفته می شود .
- اگر گره ، هورمون تیروئید را بصورت غیرقابل کنترل ( بدون توجه به نیاز بدن ) تولید کند ، گره تحت عنوان خود مختار شناخته می شود .
چنین گره ای ممکن است باعث بروز علائم و نشانه های زیاد هورمون تیروئید یا پرکاری تیروئید شود . در موارد نادری ، بیماران دارای گره های تیروئید ممکن است هورمون تیروئید خیلی کم یا کم کاری تیروئید داشته باشند . کم کاری تیروئید در تیروئیدیت هاشیموتو ، یعنی شرایطی که با تخریب خود ایمنی تیروئید بدون درد مشخص می شود ، شایع است .
متداول ترین انواع گره های تیروئید منفرد گره های کلوئیدی غیر سرطانی یا آدنوم فولیکولار هستند . نوع دیگری از گره خوش خیم که ممکن است دیده شود ، آدنوم سلول Hurthle نامیده می شود . حداکثر 24٪ ندول های سلول Hurthle سرطانی هستند . ندول های سرطانی بر اساس انواع سلول های بد خیم تیروئید موجود در آن ها طبقه بندی می شوند .
انواع آن ها شامل سلول های پاپیلری ، فولیکولی ، مدولاری یا تمایز ضعیف (آناپلاستیک) هستند . پیش آگاهی برای بیمار تا حد زیادی بستگی به نوع سلول و میزان گسترش سرطان در زمان تشخیص دارد . علاوه بر سرطان تیروئید از انواع سلولی که قبلاً ذکر شد ، گره های تیروئید ممکن است حاوی لنفوم ( سرطان سلول های سیستم ایمنی ) باشند .
سرطان از مکان های دیگر مانند پستان و کلیه نیز می تواند در تیروئید گسترش یابد . علت بیشتر گره های تیروئید ناشناخته است . در موارد خاص ، کمبود ید در رژیم غذایی می تواند باعث ایجاد غده های تیروئید شود ، اما این نوع در ایالات متحده شایع نیست . برخی ژن ها ممکن است در رشد گره های تیروئید نقش داشته باشند .
گره تیروئید می تواند سرطانی باشد ؟
تکنیک های تصویر برداری مدرن مانند سونوگرافی ، توموگرافی کامپیوتری (CT) و تصویر برداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) گره های تیروئید بیشتری را نمایان می کنند و این بدان معنی است که گره ها در طی بررسی هایی که به دلایل دیگری غیر از معاینه انجام شده اند ، یافت می شوند . در 4٪ تا 8٪ از زنان بالغ و 1٪ تا 2٪ از مردان بالغ ، گره های تیروئید با معاینه بدنی قابل تشخیص است .
نزدیک به 30٪ از زنان بالغ ، ندول های قابل تشخیص توسط سونوگرافی دارند . در حقیقت ، تشخیص گره های تیروئید شایعترین مشکل غدد درون ریز در ایالات متحده است . اگر چه اکثر گره های تیروئید خوش خیم هستند ( نه سرطانی ) ، اما حدود 10٪ گره ها حاوی سرطان هستند . بنابراین ، هدف اصلی برای ارزیابی گره های تیروئید تعیین میزان وجود سرطان است .
تشخیص گره تیروئید
گره های تیروئید معمولاً هنگام معاینه عادی گردن توسط متخصص مراقبت های بهداشتی مشخص می شود . بعضی اوقات ممکن است بیمار هنگام مشاهده خود در آینه متوجه گره ای به صورت یک توده کوچک در گردن شود . پس از یافتن گره ، پزشک گره را با دقت ارزیابی می کند .
معاینه فیزیکی
پزشک باید مشخص کند که یک گره یا گره های بیشتری وجود دارد و بقیه غدد چه حالتی دارند . در صورت چسبیدن گره به بافت اطراف احتمال سرطان بیشتر است . علاوه بر این ، معاینه فیزیکی باید هر غده لنفاوی غیر طبیعی که ممکن است نشان دهنده شیوع سرطان باشد را یافت کند .
علاوه بر ارزیابی تیروئید ، پزشک باید علائم نقص غده ، مانند تولید بیش از حد هورمون تیروئید ( پرکاری تیروئید ) یا تولید کمتر از حد ( کم کاری تیروئید ) را تشخیص دهد و در ابتدا برای ارزیابی عملکرد تیروئید باید آزمایش خون انجام شود.
تاریخچه پزشکی
پزشک تاریخچه کاملی می خواهد و مشکلات پزشکی گذشته و حال را بررسی می کند . اگر بیمار جوان تر از 20 سال یا بالاتر از 70 سال داشته باشد احتمال اینکه گره سرطانی باشد ، افزایش می یابد . به طور مشابه ، وجود گره در صورت وجود سابقه قرارگیری در معرض اشعه یا مشکل در بلع یا تغییر صدا ، به احتمال زیاد سرطانی است .
در واقع مرسوم بود که در دهه 50 برای درمان آکنه از اشعه سر و گردن استفاده می شد . اگر چه زنان نسبت به مردان احتمال بیشتری برای ابتلا به گره های تیروئید دارند اما گره های موجود در آقایان به احتمال زیاد سرطانی هستند .
با این وجود ، تاریخچه پزشکی نمی تواند گره های خوش خیم را از گره های بدخیم متمایز کند . بنابراین ، بسیاری از بیماران با عوامل خطر کشف نشده در تاریخچه پزشکی ضایعات خوش خیم دارند . برخی دیگر که بدون فاکتورهای خطر گره های بدخیم هستند ، ممکن است سرطان تیروئید داشته باشند .
آزمایشات شامل این موارد است :
سطح T4 و هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) ، سطح بالای هورمون های تیروئید T4 یا T3 همراه با TSH سرکوب شده ، پرکاری تیروئید را نشان می دهد . کاهش T4 یا T3 همراه با TSH بالا نشان دهنده کم کاری تیروئید است . تیروپراکسیداز یا تیروگلوبولین ممکن است برای تشخیص تیروئیدیت خود ایمنی مفید باشد .
اگر عمل جراحی برای معالجه در نظر گرفته شود ، توصیه می شود پزشکان نیز میزان تیروگلوبین را تعیین کنند . تیروگلوبین فقط در هورمون تیروئید و در خون تولید می شود . سطح تیروگلوبولین باید به سرعت و در عرض 48 ساعت کاهش یابد و غده تیروئید کاملاً از بین برود .
سونوگرافی
پزشک ممکن است معاینه سونوگرافی تیروئید را به دلایل زیر تجویز کند :
گره هایی را که به راحتی احساس نمی شوند ، تشخیص دهد . تعداد گره ها و اندازه آن ها را تعیین کند . آیا گره جامد است یا کیستیک به دست آوردن بافت جهت تشخیص تیروئید به وسیله آسپیرات سوزن ریز (FNA)علیرغم فواید آن ، سونوگرافی نمی تواند تعیین کند که آیا گره خوش خیم است یا سرطانی .
اسکن رادیونوکلئید و تشخیص گره های تیروئید . اسکن رادیونوکلئید با مواد شیمیایی رادیواکتیو یکی دیگر از تکنیک های تصویر برداری است که پزشک ممکن است از آن برای ارزیابی گره های تیروئید استفاده کند . غده تیروئید طبیعی ، ید را از خون جمع می کند و از آن برای ساختن هورمون های تیروئید استفاده می کند .
بنابراین ، هنگامی که ید رادیواکتیو ( ید 123 ) به صورت خوراکی یا داخل وریدی برای فرد تجویز شود ، در تیروئید تجمع می یابد و باعث می شود که غده در هنگام تصویربرداری توسط یک دوربین هسته ای نمایان شود .
میزان انباشت، نشانگر نحوه عملکرد غده تیروئید و هر گره است .
اگر بخشی از غده یا گره هورمون زیادی تولید کند “نقطه داغ” ظاهر می شود .
ندول های غیر کارآمد یا کم کار در اسکن به صورت “نقاط سرد” ظاهر می شوند .
گره سرد یا بدون عملکرد ، نسبت به گره معمولی یا بیش فعال خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان دارد . گره های سرطانی احتمالاً سرد هستند ، زیرا سلول های سرطانی نابالغ هستند و ید و همچنین بافت طبیعی تیروئید تجمع نمی یابد . با این حال ، لکه های سرد می توانند در اثر کیست نیز ایجاد شوند . این امر باعث می شود سونوگرافی ابزاری بسیار بهتر برای تعیین نیاز به انجام FNA باشد .
آسپیراسیون سوزن ریز : آسپیراسیون سوزن ریز (FNA) یک گره از نوع بیوپسی و معمول ترین روش مستقیم برای تعیین انواع سلول های موجود است .
سوزن مورد استفاده بسیار نازک است ، این روش ساده است و می توان آن را در مطب و به صورت سرپایی انجام داد و بی حسی به بافت هایی که سوزن از آن ها عبور می کند ، تزریق می شود . اگر گره به راحتی احساس شود ، FNA امکان پذیر است .
در صورت دشواری یافتن گره ، آسپیراسیون سوزن ریز می تواند با کمک سونوگرافی انجام شود . سوزن برای خارج کردن سلول ها در تیروئید یا گره قرار می گیرد . معمولاً برای به حداکثر رساندن احتمال تشخیص سلول های غیرطبیعی ، چندین نمونه گرفته می شود . این سلول ها توسط یک آسیب شناس و توسط میکروسکوپی مورد بررسی قرار می گیرند تا مشخص شود سلول های سرطانی وجود دارند یا خیر ، مقدار FNA به تجربه پزشک در حال انجام FNA و آسیب شناس در حال خواندن نمونه بستگی دارد .
تشخیص هایی که می توان از FNA استنتاج کرد :
- بافت خوش خیم تیروئید (غیر سرطانی) می تواند با تیروئیدیت هاشیموتو ، گره کلوئیدی یا کیست تیروئید سازگار باشد . این نتیجه از حدود 60٪ بیوپسی ها گزارش شده است .
- بافت سرطانی (بدخیم) می تواند با تشخیص سرطان پاپیلری ، فولیکولی یا مدولاری سازگار باشد . این نتیجه از تقریباً 5٪ بیوپسی ها گزارش شده است .
- بیشتر آن ها سرطان پاپیلری هستند. بیوپسی مشکوک می تواند آدنوم فولیکولار را نشان دهد . اگر چه معمولاً خوش خیم است ، اما در نهایت 20٪ از این گره ها سرطانی هستند .
- نتایج غیر تشخیصی معمولاً به دلیل بدست آوردن سلول های کافی حاصل می شود . پس از تکرار بیوپسی ، تا 50٪ از این موارد می تواند به صورت خوش خیم ، سرطانی یا مشکوک تشخیص داده شود .
یکی از دشوارترین مشکلات پاتولوژیست این است که اطمینان حاصل کند که یک آدنوم فولیکولی ، معمولاً گره خوش خیم ، یک کارسینوم سلول یا فولیکول نیست . در این موارد وظیفه پزشک و بیمار این است که به آسیب شناس اعتماد کرده و گزینه جراحی را از دستور کار خارج کنند . همچنین مهم است ، به یاد داشته باشید که یک خطر کوچک ( 3٪ ) وجود دارد که ممکن است گره خوش خیم تشخیص داده شده توسط FNA سرطانی باشد .
بنابراین ، حتی گره های خوش خیم باید توسط بیمار و پزشک از نزدیک دنبال شوند . اگر گره در حال رشد باشد ، ممکن است بیوپسی دیگری لازم باشد .
بیشتر سرطان های تیروئید تهاجمی نیستند .
یعنی به سرعت گسترش نمی یابند . استثنا ، کارسینومای افتراقی ( آناپلاستیک ) ضعیف است که به سرعت گسترش می یابد و درمان آن دشوار است .
درمان ندول های تیروئید خوش خیم
اگر بیوپسی نشان دهد که گره های تیروئید خوش خیم است ، بررسی گره راحت تر می شود . مدت زمان مشاهده فعال تا حدودی دلخواه است . مشاهده ( یا نظارت ) معمولاً به معنای تکرار آزمایش خون تیروئید ، سونوگرافی و معاینه فیزیکی ( در حدود یک سال ) است .
اگر اندازه گره تیروئید افزایش یابد یا علائم دیگری ایجاد کند ، ممکن است بیوپسی تکرار یا مداخله دیگری لازم باشد .
ندول های تیروئیدی که در طی یک سال تغییری نمی کنند ، هرگز به هیچ درمانی نیاز ندارند .
هورمون درمانی تیروئید
اگر چه هیچ مدرکی برای اثبات این نکته وجود ندارد که مصرف هورمون تیروئید بر رشد ندول های خوش خیم تیروئید اثر می گذارد اما تجویز هورمون تیروئید برای ندول های خوش خیم تیروئید ادامه دارد .
در تئوری ، تجویز هورمون تیروئید می تواند باعث کاهش هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) غده هیپوفیز و در نتیجه تحریک رشد بافت تیروئید شود . گاهی اوقات گره های خوش خیم تیروئید با جراحی کنترل می شوند .
دلایل احتمالی برای از بین بردن ندول های خوش خیم تیروئید :
- اندازه بزرگ ( تولید توده قابل مشاهده در گردن )
- ایجاد علائمی مانند فشار یا ناراحتی در لوله تنفس یا لوله بلع ( مری )
- تولید بیش از حد یا زیاد هورمون تیروئید .
- علائم نامشخص یا مشکوک سرطان در بیوپسی FNA گواترهای مولتی مدولار علائمی ایجاد می کنند .
آیا از گره تیروئید می توان جلوگیری کرد ؟
هیچ راهی برای جلوگیری از ایجاد گره های تیروئید وجود ندارد . اگر به گره های تیروئید مبتلا شده باشید ، متخصص غدد شما اقدامات لازم را برای از بین بردن آن انجام می دهد یا به صورت مداوم بر آن نظارت می کند . اکثر گره های غیر سرطانی مضر نیستند و بسیاری از افراد نیازی به درمان ندارند .
درمان گره های تیروئیدی بدخیم یا سرطانی
تقریباً همه گره های تیروئیدی که بدخیم هستند که با عمل جراحی درمان می شوند . گزینه های جراحی تیروئید شامل برداشتن کامل غده تیروئید ( تیروئیدکتومی کامل ) و برداشتن نیمی از غده تیروئید ( لوبکتومی تیروئید ) هستند . فقط جراحان متخصص سرطان تیروئید باید عمل جراحی تیروئید را انجام دهند زیرا خطر آسیب به نواحی دیگر بدن بیماران از جمله جعبه صوتی و غده هایی که کلسیم را کنترل می کنند در افرادی که این نوع جراحی ها را بطور معمول و مکرر انجام نمی دهند به طور قابل توجهی بیشتر است .
داروهای طبیعی برای علائم گره های تیروئیدی
از کمبود ید خودداری کنید ، کاملا مشخص است که وضعیت ید تعیین کننده اصلی اختلالات تیروئید است . کمبود ید می تواند باعث کم کاری تیروئید و گواتر شود زیرا این ماده معدنی به تبدیل و ترشح هورمون های تیروئید کمک می کند . اختلالات تیروئیدی که در اثر کمبود ید ایجاد می شوند می توانند باعث بروز عوارض قلبی ، متابولیسم لاغری ، نوسانات وزن و تغییر خلق شوند .
چند روش برای جلوگیری از کمبود ید وجود دارد که مهمترین روش ، خوردن غذاهای غنی از ید مانند جلبک دریایی ، کدو وحشی ، ماست ارگانیک ، شیر و تخم مرغ است . مکمل های ید نیز موجود است و در صورت مصرف دوزهای پایین می تواند به عادی سازی هورمون های تیروئید کمک کند . اما فقط از مکمل های ید تحت مراقبت پزشک خود استفاده کنید و از عدم بروز عوارض جانبی اطمینان حاصل کنید .
دوز بالای ید در واقع می تواند علائم اختلال تیروئید را تشدید کند . غذاهای پر ویتامین حاوی سلنیوم ، روی و ویتامین B بخورید . برای بهبود علائم بیماری تیروئید ، اطمینان حاصل کنید که به میزان کافی ویتامین C و ویتامین B در رژیم غذایی خود مصرف می کنید .
این مواد مغذی بر عملکرد مناسب تیروئید تاثیر می گذارند و به متعادل کردن سطح هورمون تیروئید کمک می کنند . آیا می دانید تیروئید ارگانی با بیشترین محتوای سلنیوم است ؟ این ماده معدنی برای تبدیل هورمون های T4 و T3 مورد نیاز است .
بهترین غذاهای حاوی سلنیوم که می توانند برای بهبود عملکرد تیروئید به رژیم غذایی شما اضافه شوند :
- آجیل برزیلی
- تخمه آفتابگردان
- لوبیا پینتو
- هالیبوت
- گوشت گاو تغذیه شده با چمن
- ماهی آزاد و جو دوار ارگانیک
- غذاهای پر ویتامین و حاوی روی و ویتامین B ( به ویژه ویتامین B12 ) نیز برای سلامتی تیروئید مهم هستند .
این غذاها شامل :
- گوسفند
- گاو
- اسفناج
- مرغ
- تخم مرغ
- قارچ
- نخود و مارچوبه
از مصرف غذاهای التهاب زا خودداری کنید ، یکی از دلایل احتمالی گره های تیروئید و سایر مشکلات مرتبط با غده تیروئید التهاب است . التهاب در واقع می تواند تبدیل و تولید هورمون های تیروئید شما را کند کند . به همین دلیل ، پرهیز از مصرف غذاهای التهاب زا که این مشکلات را بدتر می کنند ، مهم است .
این به معنای اجتناب از مصرف غذاهای فرآوری شده ، غذاهای دارای قند اضافه شده و سایر غذاهای محرک مانند غذاهای حاوی گلوتن است . در حقیقت تحقیقات نشان می دهد که شیوع بیماری تیروئید در بیماران مبتلا به سلیاک بالاتر است ، بنابراین برای این افراد اجتناب از گلوتن اجباری است .
اشااگاندا را امتحان کنید
اشااگاندا ، گیاه دارویی سازگار و داروی سنتی در آیورودا است که اغلب برای اختلالات تیروئید مورد استفاده قرار می گیرد . یک کار آزمایی کنترل شده که در مجله پزشکی جایگزین و مکمل منتشر شده است ، اثر عصاره ریشه اشااگاندا در بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید را ارزیابی کرده است .
هنگامی که بیماران روزانه و به مدت هشت هفته 600 میلی گرم عصاره اشااگاندا را مصرف کردند ، سطح T4 آن ها به میزان قابل توجهی بهبود یافت . سایر گیاهان سازگار که برای بهبود علائم بیماری تیروئید بخصوص کم کاری تیروئید مورد استفاده قرار می گیرند شامل ریحان ، جینسنگ و ریشه شیرین بیان است .
سطح استرس را کاهش دهید
تحقیقات نشان می دهد که استرس جسمی و روانی می توانند باعث تغییر در سطح هورمون تیروئید شوند . برای جلوگیری از اضافه شدن غدد درون ریز ، که می تواند با سرکوب عملکرد سیستم ایمنی بدن و تغییر عملکرد غدد فوق کلیوی و تیروئید شما ، به بدن آسیب برساند ، مهم است که سطح استرس را کنترل کرده و استراحت کافی داشته باشید .
شما می توانید این کار را با انجام کارهایی برای کاهش استرس طبیعی ، مانند ورزش کردن ، 7 ساعت خواب در شبانه روز ، گذاشتن وقتی برای انجام کارهای سرگرم کننده و آرامش بخش و پیوستن به یک جامعه ایمانی یا یک گروه حامی دنبال کنید .
کاهش قرار گرفتن در معرض سموم
قرار گرفتن در معرض سموم شیمیایی می تواند باعث ایجاد واکنش های التهابی که مانع عملکرد مناسب تیروئید می شود ، شود . در صورت امکان از مصرف برخی داروهای خاص ، قرص های ضد بارداری هورمونی و زیبایی تجاری یا محصولات تمیز کننده اجتناب شود . همچنین لازم به ذکر است که فلزات سنگین مانند جیوه و آمالگام می توانند تعادل هورمونی را مختل کنند .
از پروبیوتیک استفاده کنید
تحقیقات جدید کم کاری تیروئید را با اختلالات روده کوچک مانند SIB ( رشد باکتری های کوچک روده ) مرتبط کرده است . محققان دریافتند که رشد بیش از حد برخی باکتری ها می تواند خطر اختلال عملکرد تیروئید را افزایش دهد . در واقع ، گزارش شده است که SIB ممکن است در بیش از نیمی از بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید وجود داشته باشد .
مصرف مکمل های پروبیوتیک و اضافه کردن غذاهای پروبیوتیک به رژیم غذایی تان می تواند به تعادل باکتری های خوب و بد در روده شما کمک کند و به طور بالقوه عملکرد تیروئید شما را بهبود بخشد .