چه زمانی تلفن همراه برای کودکان مناسب است؟
When is cell phone appropriate for children
چه زمانی تلفن همراه برای کودکان مناسب است؟ اگر فرزندی در اوایل نوجوانی یا اوایل نوجوانی دارید، احتمالاً از خود پرسیده اید که “آیا فرزند من برای تلفن همراه آماده است؟” درست است که تلفن همراه عوارض خاص خود را برای کودکان دارد، اما در عین حال نمی توان منکر اثرات مثبت آن شد. به نظر شما مزایا یا معایب بیشتری دارد؟ در این مقاله از سلام یار در مورد مزایا و معایب تلفن همراه برای کودکان صحبت می کنیم.
چه زمانی تلفن همراه برای کودکان مناسب است؟
جری بابریک روانشناس بالینی می گوید: “فکر نمی کنم سن تنها عامل در مورد تلفن های همراه برای کودکان باشد.” علاوه بر سن، آگاهی اجتماعی و درک کودک از معنای تکنولوژی نیز مهم است. “فرزند 15 ساله شما ممکن است هنوز واقعاً بالغ نشده باشد، اما چون 15 ساله است، برای او یک تلفن همراه میخرید، در حالی که فرزند 12 ساله شما ممکن است از نظر اجتماعی بالغتر باشد و بتواند بهتر از پس آن برآید.”
دکتر بوبریک می گوید زمانی که می خواهید برای فرزندتان تلفن همراه بخرید، این موارد را در نظر بگیرید:
هر چند وقت یکبار فرزند شما چیزی (به خصوص چیز گران قیمت) را از دست می دهد؟ اگر به او بگویید که این ابزار بسیار مهمی است، آیا مراقبت خاصی از آن خواهد کرد؟
او چقدر در مدیریت پول توانایی دارد؟ آیا او وسط بازی بدون توجه به سایر هزینه ها و بدون در نظر گرفتن هزینه آن بازی به یکباره پول می دهد؟
چقدر در مورد فناوری اطلاعات دارید؟ آیا او واقعاً درک می کند که کارفرمایان و همکاران آینده اش می توانند همه چیزهایی را که او اکنون پست می کند ببینند؟
چقدر به محدودیت هایی که برایش تعیین کرده اید پایبند است؟ اگر کودکی است که دائماً به کامپیوتر یا کنسول بازی چسبیده است، احتمالاً بیش از حد از تلفن همراه استفاده می کند.
دغدغه های تلفن همراه برای کودکان چیست؟
دادن تلفن همراه به کودک از چند جهت والدین را نگران می کند:
هزینه خرید تلفن همراه: در ابتدا ممکن است به عنوان والدین نگران هزینه خرید تلفن همراه باشید و فکر کنید که در حال پرداخت هزینه دستگاهی هستید که کودک به راحتی می تواند آن را گم کند یا بشکند.
هزینههای دادههای فراری: فرزند شما ممکن است مبالغ سرسامآوری را بدون اینکه متوجه شود خرج کند. همه ما شنیده ایم که گاهی بچه ها از کارت اعتباری والدین خود برای خرید بازی و سایر برنامه ها استفاده می کنند.
عبور از مرزها: آیا می دانید اگر فرزند شما پیام یا محتوای نامناسبی را برای دیگران ارسال کند و از مرزها عبور کند چه اتفاقی می افتد؟ چنین اشتباهاتی می تواند مخرب و دائمی باشد.
آسیب: هر چه کودک بیشتر از تلفن همراه استفاده کند، خطر آزار و اذیت و آزار سایبری بیشتر می شود.
اعتیاد به تلفن همراه: کودکان خیلی زود به تلفن همراه معتاد می شوند. تصور کنید فرزندتان در حالی که تلفن همراهش در دست است سر میز شام می آید و مدام حواسش به گوشی در حین صرف غذا است. برای بسیاری از والدین، تهدید کننده ترین جنبه تلفن همراه فرزندشان وابستگی به آن است.
فواید تلفن همراه برای کودکان
استفاده از تلفن همراه برای کودکان نیز ممکن است مزایایی برای فرزند شما داشته باشد.
1. کودکان را با دنیای مدرن آشنا می کند
گوشیهای هوشمند دنیای کاملاً جدیدی از امکانات بیپایان را در اختیار کودکان قرار میدهند تا حس کنجکاوی خود را ارضا کنند. ارتباط با دیگران به آنها اطلاع رسانی می کند، سرگرم می کند و مهمتر از همه به آنها کمک می کند تا با دنیای پرشتاب مدرن همگام شوند.
2. کودکان را متکی به خود می کند
اتکا به خود مهارت مهمی است که فقط از طریق تجربه می توان آن را آموخت. بر اساس تحقیقات، میزان استقلال یک فرد در بزرگسالی عمدتاً به نحوه تربیت او در کودکی بستگی دارد.
دادن یک گوشی هوشمند به فرزندتان می تواند فرصتی برای شما باشد تا به او بیاموزید که کارهای خاصی را خودش انجام دهد. به عنوان مثال، می توانید به او یاد دهید که پاسخ سوالات خود را در اینترنت جستجو کند. اینترنت به اکثر سوالات او پاسخ می دهد و از همه مهمتر او را به سمت یافتن راه حل برای مشکلات جزئی خود سوق می دهد.
3. سواد دیجیتالی کودکان را افزایش می دهد
فناوری همیشه در حال تغییر است و درک اصول اولیه مهم است. اگر فردی در سنین پایین از گجتی مانند گوشی هوشمند استفاده کند، دانش اولیه ای که به دست می آورد، در زمان رشد برای او بسیار مفید خواهد بود.
هوش فنی یک مهارت ارزشمند است و در آینده ارزشمندتر خواهد شد. اگر فرزند شما سواد دیجیتالی نداشته باشد، رسیدن به دنیای مدرن برای او چالش برانگیز خواهد بود.
4. در مواقع ضروری به کودکان کمک می کند
در مواقع اضطراری، فرزند شما می تواند به سرعت با شما یا افراد دیگر تماس بگیرد. علاوه بر این، در صورت نیاز، تماس سریع با فرزندتان برای شما آسانتر خواهد بود.
مضرات تلفن همراه برای کودکان
استفاده از تلفن همراه علاوه بر مزایایی که دارد معایبی نیز دارد. استفاده بیش از حد کودکان از تلفن همراه ممکن است منجر به عوارض زیر شود:
1. بر سلامت جسمانی کودکان تأثیر منفی می گذارد
دوره جهش رشد در کودکان حدود 18 تا 20 سال است، یعنی رشد بدن آنها تا آن زمان ادامه می یابد. در این دوره، بدن چندین مرحله رشد را طی می کند. این مراحل بسیار حیاتی هستند زیرا در این مراحل است که ویژگی های مورد نیاز برای زنده ماندن در سال های بعد در کودک ایجاد می شود.
سالهای پیش از نوجوانی و نوجوانی نیز زمانی است که بدن آنها سازگارتر است و مهم است که آنها را از نظر فیزیکی فعال نگه دارید. کارشناسان بهداشت انجام فعالیت های هوازی مانند دویدن، پریدن و ورزش را حداقل به مدت 60 دقیقه در روز توصیه می کنند.
گوشیهای هوشمند میتوانند تمایل کودک به انجام فعالیتهای بدنی را سرکوب کنند، که از رشد کامل جسمانی او جلوگیری میکند.
2. فعالیت بدنی کودک را کاهش می دهد
کاهش فعالیت بدنی از مضرات تلفن همراه برای کودکان
در گزارشی که در سال 2016 منتشر شد، سازمان بهداشت جهانی (WHO) اعلام کرد که بیش از 340 میلیون کودک و نوجوان بین 5 تا 19 سال دارای اضافه وزن یا چاق هستند.
گزارش دیگری از همین سازمان در سال 2019 نشان می دهد که 38 میلیون کودک زیر 5 سال اضافه وزن داشتند.
چاقی دوران کودکی به یک مشکل جدی در سراسر جهان تبدیل شده است و دلیل اصلی آن فعالیت بدنی کم و انتخاب مواد غذایی ناسالم است. به گفته برخی از کارشناسان بهداشت، این مشکل به استفاده زیاد کودکان از تلفن همراه مربوط می شود.
امروزه فناوری به گونه ای طراحی شده است که کاربر را تا حد امکان بدون در نظر گرفتن سلامت کاربر درگیر کند. چه بازی های ویدیویی و چه رسانه های اجتماعی، همه چیز طوری طراحی شده است که تمام توجه و تمرکز کاربر را به خود جلب کند.
شرکت های رسانه های اجتماعی و بازی های ویدیویی با تحریک دوپامین در مغز کاربر به این امر دست می یابند. دوپامین هورمون لذت است.
این هورمون مسئول عملکردهای رفتاری و فیزیکی ما است، مانند:
- یادگیری
- انگیزه
- شرایط
- توجه
- پردازش درد
- جنبش
فرض کنید فرزند شما در حال انجام یک بازی ویدیویی جدید است. یک فعالیت کوچک دوپامین در مغز او رخ می دهد که به او احساس خوشایندی از موفقیت می دهد. همانطور که کودک به بازی ادامه می دهد، مغز او بازی ویدئویی را به عنوان منبع رایگان دوپامین می پذیرد.
پس از مدتی، مغز به ترشح آسان دوپامین یا لذت آنی معتاد می شود و کودک را تشویق می کند تا برای مدت طولانی تری بازی کند. از آنجایی که دوپامین منبع اصلی انگیزه انسان است، کودک ممکن است علاقه خود را به چیزهای دیگری مانند فعالیت های بدنی، تعامل با مردم و ایجاد روابط از دست بدهد و ترجیح دهد به جای آن با تلفن همراه خود سرگرم شود.
3. مشکلات بینایی را افزایش می دهد
استفاده طولانی مدت از تلفن همراه برای کودکان خطر نزدیک بینی را افزایش می دهد. معمولا کودکان زیر 3 سال را می بینیم که بدون کمک قفل گوشی های هوشمند را باز می کنند و شروع به بازی می کنند. از طرفی قرار گرفتن در معرض نور شدید صفحه نمایش در این سن برای آنها مناسب نیست و می تواند مشکلات زیادی برای سلامتی ایجاد کند.
4. باعث درد و ناراحتی اسکلتی عضلانی می شود
مطالعه ای در سال 2013 نشان داد کودکانی که بیش از 2 ساعت در روز از تلفن همراه استفاده می کنند از کمردرد و گردن درد رنج می برند. این مطالعه نشان می دهد که استفاده مداوم از تلفن همراه با اختلال در رشد فیزیکی مناسب همراه است.
5. کودک را در معرض میدان های الکترومغناطیسی (EMF) قرار می دهد.
گوشی های هوشمند از میدان های الکترومغناطیسی برای اتصال به شبکه های تلفن همراه و وای فای استفاده می کنند. این مزارع برای هر موجود زنده ای مضر است و هیچ انسان، گیاه و حیوانی از اثرات مضر آن در امان نیست. قرار گرفتن در معرض این زمینه ها می تواند منجر به طیف وسیعی از مشکلات از اختلالات خواب تا بیماری های مزمن مانند سرطان شود.
در طول مراحل رشد کودکان، سلول ها با سرعت بسیار بالایی تقسیم و تکثیر می شوند. این فرآیند “میتوز سلولی” نامیده می شود. میدان های الکترومغناطیسی دستگاه های بی سیم مانند تلفن های همراه و تبلت ها باعث ایجاد جهش ژنتیکی در DNA در طی میتوز سلولی می شوند.
بهترین کاری که می توانید برای محافظت از کودک خود انجام دهید این است که استفاده او از فناوری را به حداقل برسانید و فاصله او را از وسایل حاوی میدان های الکترومغناطیسی به حداکثر برسانید.
6. بر سلامت روان تأثیر می گذارد
سلامت روان نقش مهمی در نحوه تفکر، احساس و عمل ما دارد. اگر سلامت روانی ما ضعیف باشد، وضعیت جسمی و زندگی اجتماعی ما را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. هر کاری که انجام می دهیم یا شاهد آن هستیم، تأثیر فوق العاده ای بر ذهن ما دارد. ما ممکن است متوجه نباشیم که محیط ما چگونه بر ما تأثیر می گذارد، اما ضمیر ناخودآگاه ما هر کاری را که انجام می دهیم و می بینیم ذخیره و تفسیر می کند.
بسیاری از کارشناسان بهداشت، تلفن های همراه را مقصر مشکلاتی مانند اضطراب اجتماعی و افسردگی در کودکان می دانند زیرا معتقدند گوشی های هوشمند با الگوی رشد طبیعی تداخل دارند.
7. هوش هیجانی کودک را کاهش می دهد
ما طوری تکامل یافتهایم که در گروه زندگی میکنیم و از نظر جسمی و روحی، در مواقع صلح و بحران از یکدیگر حمایت میکنیم. ما همچنین موجودات احساسی پیچیده ای هستیم. هوش زبانی و کلامی برای برقراری ارتباط عمیق تر با یکدیگر کافی نیست. کودکان با رشد و تعامل با دیگران، هوش هیجانی خود را افزایش می دهند.
هیچ برنامه یا کتابی وجود ندارد که به کودک بیاموزد چگونه نشانه های عاطفی را بخواند و به موقعیت های هیجانی واکنش نشان دهد. هوش هیجانی آنها تنها با حضور در اجتماع می تواند رشد کند.
تلفن های هوشمند تعامل نزدیک را با پیامک، پیام های رسانه های اجتماعی و تماس های تلفنی جایگزین می کنند. بنابراین، زمانی که کودکان فاقد این رشد عاطفی باشند، سازگاری و تناسب اجتماعی آنها در بزرگسالی دشوار خواهد بود.
8. اضطراب اجتماعی را افزایش می دهد
امروزه اضطراب اجتماعی یک مشکل رایج است. انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا (ADAA) می گوید که 25.1 درصد از کودکان بین 13 تا 18 سال در ایالات متحده به نوعی اختلال اضطرابی مبتلا هستند. هنگامی که فردی دارای اختلال اضطراب اجتماعی است، از موقعیت هایی مانند:
- با هم غذا خوردن
- صحبت در جمع
در مرکز توجه بودن - صحبت با افراد جدید
- رفتن به مدرسه
- مورد قضاوت و تحقیر قرار گرفتن
برای بسیاری از ما، چیزی مانند معرفی خود به دیگران کار دشواری به نظر نمی رسد، اما برای فردی که دارای اضطراب اجتماعی است دشوار است. ذهن این افراد سناریوهای تخیلی بسیاری از شرمساری، تحقیر و تمسخر را شکل می دهد و فکر می کنند بهتر است عقب بمانند و کاری انجام ندهند.
در سال های اخیر، تعداد افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی به طور چشمگیری افزایش یافته است. برخی از کارشناسان بر این باورند که ارتباط قوی بین استفاده از گوشی های هوشمند از سنین پایین و اضطراب اجتماعی وجود دارد.
قوانین استفاده از تلفن همراه برای کودکان
در اینجا چند نمونه از قوانینی که والدین می توانند برای استفاده از تلفن همراه فرزندشان اعمال کنند آورده شده است:
- از همان ابتدا مشخص کنید که او باید رمز تلفن همراه خود را به شما بدهد و به او گوشزد کند که اگر در استفاده از تلفن همراه مشکلی دیدید، موبایل را از او می گیرید.
- برای کل زمان تلفن همراه و زمان تلفن محدودیت هایی را تعیین کنید.
- برای هزینه شارژ تلفن همراه، هزینه اینترنت و خرید بازی محدودیت هایی تعیین کنید.
- به او بگویید که ساعات خاصی از روز مانند اواخر شب یا در حین فعالیت های خانوادگی وجود دارد که اجازه استفاده از تلفن را ندارد.
- به او در مورد عواقب گم شدن، آسیب دیده یا شکسته شدن تلفن همراه هشدار دهید.
- به او بگویید که حق ندارد موبایلش را به رختخواب ببرد و هنگام انجام تکالیف و غذا خوردن باید آن را خاموش یا کنار بگذارد.
- به فرزندتان بگویید که از تلفن برای پنهان شدن یا فرار از موقعیت های ناراحت کننده استفاده نکند. مکالمات مهم را نباید با اس ام اس یا تلفن مطرح کرد و باید رودررو صحبت کرد.
- رسانه های اجتماعی مورد استفاده فرزندان خود را کنترل کنید. دکتر دیوید اندرسون، روانشناس بالینی توضیح می دهد: «کودکان باید طوری رفتار کنند که گویی والدینشان هر چیزی را که پست می کنند می خوانند.
- از همان ابتدا قوانین و عواقب زیر پا گذاشتن آنها را برای کودک تعیین کنید و واضح و صریح باشید. با این کار به فرزندان خود می آموزید که در طول زمان تصمیمات خوبی بگیرند تا زمانی که در نهایت شما را ترک کردند، بتوانند به خوبی با آنها کنار بیایند.
حرف پایانی
در این مقاله با مزایا و معایب تلفن همراه برای کودکان آشنا شدید. اکنون که تاثیرات تلفن همراه بر روی کودکان را می دانید، اگر مجبور هستید به کودک خود یک گوشی هوشمند بدهید، حداقل می توانید آگاهانه تصمیم بگیرید و اقدامات لازم را برای به حداقل رساندن این عوارض انجام دهید.