مشاوره خانواده چیست و چقدر موثر است؟

What is family counseling and how effective is it

آیا می دانید مشاوره خانواده چیست و چرا لازم است؟ اعضای خانواده ممکن است ویژگی های رفتاری و شخصیتی متفاوتی داشته باشند. گاهی اوقات این اختلافات به چالش هایی بین اعضای خانواده می انجامد که اگر به درستی حل نشود منجر به طلاق یا جدایی عاطفی می شود. هیچ چالشی به خودی خود حل نمی شود. در این موارد مشاور خانواده می تواند چالش های کوچک را حل کند تا به مشکلات جدی تبدیل نشود. در این مقاله به بررسی این می پردازیم که مشاوره خانواده چیست و چگونه انجام می شود و چرا باید آن را جدی گرفت.

مشاوره خانواده چیست؟

مشاوره خانواده راهی برای ایجاد و حفظ روابط سالم بین اعضای خانواده است. مشاور در این فرآیند وظیفه دارد مشکلات و چالش های احتمالی خانواده را بررسی و برای رفع آنها راهکار ارائه دهد. این چالش ها ممکن است روانی، رفتاری یا عاطفی باشند.

در خانواده رفتار همه اعضا تحت تاثیر یکدیگر قرار می گیرد و اگر یکی از اعضای خانواده دچار چالش شود و خانواده به خاطر او از تعادل خارج شود، همه اعضا سعی می کنند به تعادل برگردند. راه حل های مشاوره خانواده نیز بر همین اساس ارائه می شود.

آیا مشاوره و خانواده درمانی متفاوت است؟

این 2 اصطلاح معمولاً به جای یکدیگر استفاده می شوند و تفاوت چندانی با هم ندارند، زیرا هدف هر دو کمک به خانواده ها برای حل مشکلات با گفتگو و یافتن راه حل مناسب است. تنها تفاوت بین آنها این است که معمولاً درمانگران روش های درمانی حرفه ای تری را اتخاذ می کنند و تخصصی تر عمل می کنند.

انواع روش های مشاوره خانواده چیست؟

مشاوره خانواده انواع مختلفی دارد و نوع مناسب برای هر خانواده با توجه به ترجیحات اعضای خانواده تعیین می شود. در ادامه به بررسی این روش ها می پردازیم.

توصیه عملی

در این روش اعضای خانواده بین 8 تا 30 جلسه با مشاور صحبت می کنند. این جلسات به صورت هفتگی برگزار می شود و مناسب خانواده هایی است که کودک یا نوجوان آنها دارای مشکلات رفتاری یا عاطفی است. در این جلسات، اعضای خانواده یاد می گیرند که چگونه با مشکل کودک یا نوجوان کنار بیایند و چگونه می توانند روابط خود را بهبود بخشند.

خانواده درمانی

این روش برای خانواده هایی که فرزند یا نوجوان آنها دارای اختلالات رفتاری یا عاطفی است نیز استفاده می شود. البته خانواده ها زمانی از این روش استفاده می کنند که چالش های رفتاری فرزندشان محدود به محیط خانه نباشد و همان رفتارهای نادرست را در جوامع بیرونی مانند مدرسه یا مهدکودک از خود نشان دهند. این نوع مشاوره مسائل گسترده تری را بررسی می کند و راه حل های متنوع تری ارائه می دهد.

مشاوره بین نسلی

یکی از دلایل اختلافات خانوادگی شکاف نسلی بین والدین و فرزندان است. والدین سعی می کنند مشکلات فعلی فرزندشان را بر اساس آموخته های گذشته حل کنند. در این روش مشاور بررسی می کند که این رویکرد والدین چه تأثیری بر فرزندان داشته است و چه مشکلاتی را برای آنها به وجود آورده است.

این روش مشاوره زمانی استفاده می شود که الگوهای رفتاری و چالش ها بین نسل های مختلف ادامه داشته باشد. در این صورت احتمالاً مشاور می تواند مشکلاتی را که در آینده برای خانواده به وجود می آید پیش بینی کند، زیرا یک الگوی تکراری در خانواده وجود دارد.

مشاوره راهبردی خانواده

این روش درمانی دارای دوره کوتاه 12 تا 16 جلسه است و با هدف تغییر الگوهای تعامل بین اعضای خانواده انجام می شود. مشاور در این جلسات مشکلات خانوادگی را که گریبانگیر کودکان شده و منجر به بروز مشکلات رفتاری در آنها شده است را بررسی می کند.

درمان های ساختاری

در این روش مشاور مشکلاتی را که به دلیل ساختار خانواده به وجود می آید را بررسی و برطرف می کند. مشاور سعی می کند در نهایت یک سلسله مراتب اصولی در خانواده ایجاد کند و بین تک تک اعضای خانواده در این سلسله مراتب مرز مشخصی وجود داشته باشد. در درمان ساختاری، مشاور به جای تمرکز بر رفتاری که باعث ایجاد مشکل شده است، بر ساختار خانواده مشکل ساز تمرکز می کند.

مشاوره خانواده چیست و چقدر موثر است؟

مزایای مشاوره خانواده چیست؟

مزایای استفاده از خدمات مشاوره برای خانواده های مختلف متفاوت است. در ادامه به بررسی رایج ترین مزایای مشاوره خانواده می پردازیم:

  1. ایجاد مرزهای مشخص بین اعضای خانواده
  2. از دست دادن روابط عاطفی و خانوادگی
  3. تعریف صحیح نقش های خانواده برای همه اعضا
  4. ایجاد صمیمیت بین اعضای خانواده
  5. توانمندسازی اعضای خانواده برای برقراری ارتباط با یکدیگر و حل مشکلات بین آنها
  6. حذف کنش‌ها و واکنش‌های غیرضروری بین اعضا که تنش‌ها را افزایش می‌دهد
  7. حل چالش ها در برقراری ارتباط و ابراز احساسات بین اعضا
  8. حل تنش بین خواهر و برادر یا مادر و پدر و فرزندان
  9. حل مشکلات زناشویی
  10. کمک به حل چالش های روانی ناشی از طلاق برای کودکان
  11. مقابله با تغییرات قابل توجه در خانواده (مانند مهاجرت به کشور دیگر)
  12. حل چالش های ناشی از ورود یک فرد جدید به خانواده (مانند همسر پدر یا مادر یا فرزند جدید)
  13. مقابله با بیماری جدی یا مرگ همسر یا یکی از اعضای خانواده
  14. افزایش قدرت حل مسئله در بین اعضای خانواده

فواید مشاوره خانواده

مشاوره خانواده می تواند به درمان مشکلات کودکان و نوجوانان کمک کند. این مشکلات عبارتند از:

  • اختلالات رفتاری
  • استفاده مواد مخدر
  • رفتار توهین آمیز با سایر اعضای خانواده یا حتی افراد دیگر
  • افسردگی

حل اختلالات رفتاری در سنین پایین می تواند از بروز مشکلات روانی در سنین بالاتر جلوگیری کند

آیا خانواده درمانی واقعا موثر است؟

مطالعات زیادی در مورد اثربخشی مشاوره خانواده انجام شده است و همه آنها بر اثربخشی این فرآیند اتفاق نظر دارند. مطالعه ای که در سال 2018 انجام شد نشان داد که رویکردهای خانواده محور مانند مشاوره و آموزش والدین مشکلات زیر را حل کرده است:

  • مشکلات خواب، تغذیه و وابستگی نوزادان
  • کودک آزاری و بی توجهی به کودک
  • چالش های رفتاری
  • اختلالات خواب یا خوردن
  • مشکلات روانی نوجوانان

محققان می گویند که نوجوانان خانواده هایی که در این برنامه ها شرکت کرده اند، مشکلات داخلی و خارجی کمتری را گزارش کرده اند. والدین نیز اعلام کرده اند که روش های فرزندپروری را آموخته اند و صمیمیت در خانواده آنها افزایش یافته است.

جلسه مشاوره چگونه پیش می رود؟

جلسات مشاوره خانواده ممکن است به صورت حضوری در منزل یا کلینیک یا آنلاین برگزار شود. در این جلسات یا همه اعضای خانواده حضور دارند یا به صورت جداگانه با مشاور صحبت می کنند. گاهی اوقات، روند مشاوره به گونه ای است که تعدادی جلسات انفرادی و تعدادی جلسات گروهی برگزار می شود. مدت زمان هر جلسه معمولاً 50 دقیقه است و هفته ای یک بار برگزار می شود.

اعضای خانواده باید در طول جلسه در مورد مشکلات و نگرانی های خود صحبت کنند، بنابراین مهم است که مشاوری را انتخاب کنید که با او احساس راحتی کنند و احساس کنند فردی است که می توانند به او اعتماد کنند. پس از گوش دادن به اعضای خانواده، مشاور یا درمانگر مشکل را تشخیص می دهد. گاهی لازم است به اعضای خانواده بگوید مشکل چیست و گاهی بدون اینکه اطلاعاتی در مورد آن بدهد روند درمان را شروع می کند. مشاور پس از تشخیص، درمان را برنامه ریزی می کند و در طول جلسات با اعضای خانواده صحبت می کند و تا جلسه بعد به آنها تمرین یا تکالیفی می دهد.

روش مشاوره برای هر خانواده متفاوت است و با توجه به مشکلات و ترجیحات اعضای خانواده انتخاب می شود. بنابراین نمی توان به طور دقیق پیش بینی کرد که جلسات مشاوره خانواده چه سناریویی خواهد داشت.

چگونه تشخیص دهیم که آیا مشاور خانواده برای ما مناسب است یا خیر؟

درمانگر فردی است که خانواده‌ها خصوصی‌ترین رازهای خود را با او در میان می‌گذارند، بنابراین باید قابل اعتماد باشند و مراجعان با آن احساس راحتی کنند. اعضای خانواده ممکن است پس از صحبت با چندین درمانگر مختلف، فرد مناسب را پیدا کنند. بنابراین اگر فکر می کنید باید توصیه خود را تغییر دهید، این کار را انجام دهید.

به طور کلی، هیچ ویژگی خاصی برای یک درمانگر خوب وجود ندارد. فردی که با شما خوب است ممکن است درمانگر خوبی برای خانواده دیگری نباشد. بنابراین آزمون و خطا تنها راه یافتن درمانگر مناسب است.

برای یافتن یک درمانگر خوب می توانید این نکات را در نظر بگیرید:
  • اگر آشنایان شما در زمینه مشاوره خانواده تجربه دارند، از آنها راهنمایی بخواهید.
  • در اینترنت جستجو کنید، با مشاوران مختلف ملاقات کنید و نظرات کاربران را در مورد آنها بخوانید.
  • از پزشک خانواده خود مشاوره بگیرید.
  • معلمان و مسئولان مدرسه فرزند شما نیز ممکن است یک درمانگر مناسب را بشناسند.

پس از یافتن مشاور، با او تماس بگیرید و از او بخواهید در صورت امکان یک جلسه معرفی در نظر بگیرد و موارد زیر را در طول جلسه بررسی کنید:

  1. روش درمانگر چیست و قرار است چه روندی را برای مشاوره شما طی کند؟
  2. فاصله بین جلساتی که درمانگر برای شما در نظر گرفته چقدر است و دوره درمان چقدر خواهد بود؟
  3. آیا هزینه ویزیت درمانگر برای خانواده شما مناسب است؟
  4. چه همه اعضای خانواده با او احساس راحتی کنند و به او اعتماد کنند یا نه.

البته ممکن است در جلسه اول پاسخ همه این سوالات را پیدا نکنید. در هر صورت، به محض اینکه متوجه شدید که درمانگر آنطور که باید به شما کمک نمی کند، مشاور را عوض کنید. اگر احساس می کنید که از روند درمان نتیجه ای نمی گیرید، درمان را ترک نکنید و فقط مشاوره خود را تغییر دهید.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی این موضوع پرداختیم که مشاوره خانواده چیست و چگونه به خانواده ها کمک می کند. اعضای خانواده تقریباً هرگز نمی خواهند برای یکدیگر مشکل ایجاد کنند، اما ندانستن شیوه های صحیح رفتار منجر به مشکلات زیادی می شود. با آموزش صحیح و مشاوره خانواده می توان این مشکلات را برطرف کرد و از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری کرد. اگر احساس می کنید فضای خانه شما ناخوشایند است، توصیه می کنیم با یک مشاور حرفه ای مشورت کنید.

سلام یار

اگه قصد تغییر دنیا رو داری، قلم بردار و شروع به نوشتن کن…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 − شش =

دکمه بازگشت به بالا